Nastavak kulturno-turističke suradnje vezane uz obitelj Zrinski

U utorak, 17. listopada, u Muzeju Međimurja Čakovec održan je sastanak muzejskih djelatnika, zamjenice međimurskog župana Sandre Herman, čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača i direktora Turističke zajednice Međimurske županije Rudija Grule s izaslanstvom mađarskog grada Szigetvara koje je predvodio gradonačelnik dr. Peter Vass.

Uz čelnog čovjeka prijateljskog grada Szigetvara u izaslanstvu su bili ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu dr. Denes Sokcsevits, ravnateljica muzeja Kornelia Sojko Sinjkovic, akademski kipar Istvan Vanyur i prevoditeljica Aniko Der. Od strane Muzeja Međimurja Čakovec susretu su nazočili ravnateljica Maša Hrustek Sobočan, kustosice Branka Marciuš i Ana Šestak te voditelj marketinga Zlatko Bacinger.

Tema njihova susreta bila je unaprjeđenje kulturno-turističke suradnje te preispitivanje mogućnosti dinamičnijeg korištenja europskih fondova u cilju realizacije kulturnih projekata dvaju gradova i muzeja.

Gradonačelnik Vass osvrnuo se na dobru suradnju u dosadašnjim EU projektima “Jezici Zrinskih” i “Putovi Zrinskih” te prigodom obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke 2016. godine naglasivši kako bi se suradnja i međusobno usklađivanje kulturno-turističkih projekta trebali nastaviti kontinuirano i bez prekida.

Zamjenica župana Sandra Herman i gradonačelnik Stjepan Kovač podržali su suradnju dvaju gradova i muzeja te obećali pomoć Županije i grada Čakovca.

Zaključeno je da se se u narednom razdoblju usklade projekti na koje bi se dva grada i njihovi muzeji zajednički javljali na europske natječaje.  Sada slijedi podrobnije planiranje aktivnosti i investicija te pisanje zajedničke prijave. (Fotografije: Muzej Međimurja Čakovec, Međimurska županija.)