Štrigova – Stridóvár

Štrigova

Naselje Štrigova administrativno je središte istoimene općine, a smjestilo se uz samu granicu s Republikom Slovenijom. Od Čakovca je udaljeno 19 kilometara, a prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine imalo je 447 stanovnika.

Štrigova, nekadašnji rimski lokalitet, počinje se spominjati u dokumentima već od 13. stoljeća, a u 14. stoljeću spominje se i utvrda na brdu Štrigovčak kao i župna crkva sv. Marije Magdalene. U 15. stoljeću grof Fridrich Celjski dao je sagraditi još i drvenu proštenjarsku crkvu na mjestu današnje pavlinske crkve sv. Jeronima. U vrijeme vladavine Zrinskih, Štrigova je jedno od važnijih mjesta u Međimurju što zbog utvrde što zbog statusa trgovišta. Značajno je obrtničko mjesto te središte vinogradarstva Međimurja toga doba. Godine 1598. Štrigova je imala 24 kućegospodara, a 1638. godine 81 kućegospodara.

Gore spomenute crkve predstavljaju znamenitosti Štrigove, a valja napomenuti i da se u crkvi sv. Jeronima mogu pogledati freske poznatog hrvatskog baroknog slikara Ivana Rangera. Osim toga, u Štrigovi se zadržala tradicija bavljenja vinogradarstvom pa je mjesto jedno od postaja Vinske ceste. Sukladno tome, dodatna turistička atrakcija vezana uz vinogradarstvo je i manifestacija Urbanovo na kojoj vinari predstavljaju svoja vina.