Podturen – Bottornya

Podturen

Naselje Podturen administrativno je središte istoimene općine, jedine koja graniči s dvije države, Slovenijom i Mađarskom. Nalazi se uz rijeku Muru, a od Čakovca je udaljen 13 kilometara, od međunarodnog graničnog prijelaza Goričan 17 te od međunarodnog graničnog prijelaza Mursko Središće 11 kilometara. U Podturnu je prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine živjelo 1377 stanovnika.

Jedan od prvih spomena naselja Podturen datira iz 14. stoljeća kada se spominje župna crkva sv. Martina. Podturen se spominje tijekom 15. stoljeća te u vrijeme Zrinskih kao jedno od važnih trgovišta. Tijekom 15. stoljeća spominje se kao kastrum Turnišće, zatim oppidum ili trgovište te castelum ili utvrda Turnišće.

Nedugo nakon pada tvrđave Kaniže (današnja Nagykanizsa) 1600. godine tu se skupilo 24 tisuća kršćanskih vojnika s namjerom da istu ponovo osvoji. Sredinom 17. stoljeća grof Adam Batthyany prodao je selo i utvrdu Podturen grofu Petru Zrinskom. Utvrdu u Podturnu je na svojoj karti ucrtao dvorski inženjer Martin Stier 1660. godine, a nepunih pola stoljeća kasnije 1708. razorile su je Rakoczyjeve čete. Kao trgovište koje se razvilo uz utvrdu Podturen spominje se i 1693. godine. Zanimljivo je da je školska zgrada građena na mjestu nekadašnje velike tvrđave.

Osim navedene crkve sv. Martina koja predstavlja jednu od rijetkih očuvanih sakralnih građevina u gotičkom stilu, turistička ponuda Podturna obuhvaća i dio Ekomuzeja Mura koji nudi ne samo ljepote biološke raznolikosti uz rijeku Muru, već i kulturnu raznolikost, tradiciju, stare običaje i slično.