Nedelišće – Drávavásárhely

Nedelišće_Decretum_naslovnica

Naselje Nedelišće administrativno je središte istoimene općine, smješteno na državnoj prometnici između Čakovca i Varaždina, od kojih je udaljeno 3 odnosno 13 kilometara. Od državne granice sa Slovenijom, tj. međunarodnog graničnog prijelaza Trnovec, udaljeno je 6 kilometara. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine Nedelišće ima 4368 stanovnika.

Nedelišće, za koje se vjeruje da je dobilo naziv po danu nedjelji, prvi puta se spominje 1226. godine u darovnici kralja Bele IV., a crkva Presvetog Trojstva oko koje se počelo razvijati naselje prvi se puta spominje 1334. godine. O važnosti nastalog srednjevjekovnog trgovišta svjedoči i otvorenje carinarnice (tridesetnice) krajem 15. stoljeća.

Značajan demografski i gospodarski uspon Nedelišće bilježi u 16. i 17. stoljeću za vrijeme vladara iz obitelji Zrinski, kada započinje i razvoj školstva. U Nedelišću je u to vrijeme bio glavni tridesetnički ured na zapadnoj granici Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva. Krajem 16. stoljeća otvorena je i poštanska postaja novog poštanskog pravca između tvrđava Kaniže (današnja Nagykanizsa) i Graza. Također je tamo bila stacionirana i jedna od prvih hrvatskih ambulantnih tiskara koja je kratko djelovala između 1570. i 1586. godine. Bila je to jedina tiskara koja je tada radila u Hrvatskoj. Tiskaru je vodio Rudolf Hoffhalter, a u njoj je 1574. godine otisnuta na hrvatskom (kajkavskom) knjiga Decretum… Ivana Pergošića, prijevod djela Tripartitum… autora Istvana Werböczya, kodificirane zbirke mađarskog i hrvatskog običajnog prava.

Kulturne znamenitosti Nedelišća uključuju navedenu crkvu Presvetog Trojstva u kojoj se nalazi kasnogotička kustodija te kip Gospe Lurdske iz 1883. godine, najstariji u Hrvatskoj. Ostali sadržaji turističkog potencijala uključuju smotru hrvatske pučke popijevke iz Međimurja s tridesetogodišnjom tradicijom Međimurska popevka, privatnu zoološku zbirku prepariranih životinja Andrije Lesingera te zaštićeni spomenik prirode 300 godina staro stablo platane.