Mursko Središće – Muraszerdahely

Mursko Središće

Grad Mursko Središće smjestio se kao gospodarsko i administrativno središte na sjeveru Međimurske županije. Nalazi se uz rijeku Muru te je u njemu smješten međunarodni granični prijelaz s Republikom Slovenijom. Od Čakovca je udaljeno 15 kilometara, a u njemu je prema posljednjem popisu stanovnika iz 2011. godine živjelo 3465 stanovnika.

Mursko Središće spominje se kroz povijest kao Zredysche (1334.) u kojem je smještena župna crkva sv. Martina te kao Murasardehell 1670. godine na zemljopisnoj karti Giovannija Giuseppe Spalle. Kao trgovište mjesto se spominje krajem 15. stoljeća, a tu važnu ulogu zadržava i za vrijeme vladavine Zrinskih. Godine 1598. spominje se oppidum sive iudikatus i ima 66 kućegospodara. Godine 1638. Mursko Središće je imalo 41 kućegospodara.

Spomenuta župna crkva više ne postoji, no postoji barokna crkva koja datira iz 18.stoljeća. Osim toga, u Murskom Središću se može pogledati Spomen dom rudarstva, budući da mjesto nosi titulu „Grada rudara“. Kao i Podturen, Mursko Središće čini dio Ekomuzeja Mura, koji privlači svojom krajobraznom i kulturnom raznolikošću.