Lapšina – Tündérlak

LAPŠINA U 18. ST.

Naselje Lapšina nalazi se u sklopu općine Sveti Martin na Muri. Smješteno je uz rijeku Muru, a od Murskog Središća udaljeno je 9 kilometara. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine u Lapšini živi 155 stanovnika.

Lapšina se spominje kao Lapsia u djelu mađarskog povjesničara krajem 15. stoljeća. U vrijeme vladavine Zrinskih, Nikola Mlakovački (Malakoczy), prijatelj i osobni savjetnik Jurja IV. Zrinskog te zapovjednik utvrde Bajcsa i zapovjednik vojničke posade utvrde Čakovec, sagradio je utvrdu u Lapšini. Opustošile su je Rakoczijeve čete početkom 18. stoljeća. Kaštel je 1720. s vlastitom ekonomijom i selištima u posjedu je baruna Laurentiusa de Berlendisa. Zakup za vrijeme markiza de Prie. K alodiju spada i selo Jurovec, selo Bukovje i dio sela Gibina. Markiz de Prie je za 16.000 forinti otkupio posjed od baruna Baltazara Patačića. Nakon obnove u vrijeme grofova Althan, razgrađena je u prvoj polovici 20. stoljeća iako su ostali temelji nekadašnjeg zdanja.

Lapšina pripada jednoj od turistički atraktivnijih mjesta u Međimurju. Smještena uz rijeku Muru. U neposrednoj blizini nalazi se Spa & Sport Resort Sveti Martin.