Gornji Kuršanec – Felsőzrínyifalva

pogibija_prikaz

Naselje Gornji Kuršanec administrativno pripada općini Nedelišće, a smješteno je neposredno uz rijeku Dravu i akumulacijsko jezero HE Čakovec te državnu prometnicu koja povezuje Čakovec i Varaždin, a od kojih je udaljeno 11 odnosno 3 kilometara. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine u Gornjem Kuršancu živi 782 stanovnika.

Kuršanec se spominje u povijesnim knjigama kao mjesto pogibije bana Nikole VII. Zrinskog u lovu na vepra u Kuršanečkom lugu 18. studenoga 1664. godine. Na mjestu pogibije je 1728. godine ondašnja gospodarica Međimurja španjolska markiza Anna Maria Pignatelly de Pereguardo Althan dala podići kameni spomenik visine 350 cm. Kako je rijeka Drava mijenjala svoj tok tako je i spomenik s vremenom pomican. Isti se danas čuva u Muzeju Međimurja u Čakovcu, a 1994. godine u Gornjem Kuršancu postavljena je njegova kopija.

Preostali dio turističke ponude Gornjeg Kuršanca prvenstveno je okrenut rekreativcima. Akumulacijsko jezero na rijeci Dravi pogodno je za nautički turizam koje uključuje jedrenje na dasci, skijanje na vodi, vožnju skuterom i slično.