Goričan – Muracsány

Goričan

Goričan je jedino naselje u istoimenoj općini koja se smjestila uz državnu granicu te se tu nalazi i međunarodni granični prijelaz s Republikom Mađarskom. Kod Goričana počinje auto-cesta A4 Zagreb – Goričan, prometni koridor važan za prometno povezivanje zemalja Srednje i Istočne Europe s primorskim dijelom Hrvatske. Od Čakovca je udaljen 22 kilometara, a u njemu prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine živi 2851 stanovnika.

Nalazišta iz razdoblja starijeg željeznog doba nedaleko Goričana ukazuju na to da je na tom području postojalo naselje nekoliko stoljeća prije Krista. U vrijeme Zrinskih u Goričanu je bilo sjedište istoimenog vojvodata te ga je kao Gorizian zabilježio na zemljopisnoj karti Giovani Giuseppe Spalla 1670. godine. U Goričanu je bio marof obitelji Zrinskih te utvrda na rijeci Muri. Godine 1655. u mjestu se spominje zidana kapela sv. Leonarda. Današnja župna crkva Sv. Leonarda izgrađena je u drugoj polovini 18. stoljeća na mjestu na kojem je nekad stajao kip navedenog sveca, a koji je navodno dala podići Marija Sofija Löbl, druga supruga Nikole VII. Zrinskog.

Uz spomenutu crkvu, šira turistička ponuda Goričana uključuje Izletište Zelengaj uz rijeku Muru čija ponuda sadrži šetnje, ribolov, jahanje, gastronomsku ponudu.