Donji Vidovec – Muravid

Donji Vidovec_2

Donji Vidovec jedino je naselje istoimene općine smještene na jugoistoku Međimurske županije. Od Čakovca je udaljeno 33 kilometara, od Koprivnice 24 kilometara, dok je od međunarodnog graničnog prijelaza Goričan udaljeno 17 kilometara. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine Donji Vidovec ima 1403 stanovnika.

Prvi spomen Donjeg Vidovca datira iz 1226. godine, a odnosi se na posjed Bistric koji je međimurski vlastelin Mutimir založio kod zagrebačkog biskupa Stjepana. U vrijeme vladavine obitelji Zrinski, naselje je pripadalo upravnoj jedinici tj. vojvodatu Kotoribi, a poznato je po ispiranju zlata iz rijeke Drave te je nakon sloma Zrinsko-frankopanskog ustanka 1670. godine iz riznice Zrinskih zaplijenjena veća količina zlata. Stoljeće nakon toga, 1776. godine, Zlatarski ceh iz Donjeg Vidovca dobio je od carice Marije Terezije povelju o slobodnom ispiranju zlata.

Ispiranje zlata danas čini dio turističke ponude Donjeg Vidovca. Nude se i različite sportsko-rekreacijske aktivnosti, prvenstveno golf, lov i ribolov. Od kulturnih znamenitosti neizostavna je župna crkva Sv. Vida, građena krajem 18. stoljeća u kasnobarokno-klasicističkom stilu, iako se vjeruje da dio temelja potječe iz 15. stoljeća kada je na tom mjestu postojala gotička crkva.