Domašinec – Damása

Domašinec

Naselje Domašinec administrativno je središte istoimene općine. Smješteno je nedaleko od toka rijeke Mure te državne granice s Republikom Mađarskom, 15 kilometara od Čakovca, 12 kilometara od međunarodnog graničnog prijelaza Goričan te 16 kilometara od međunarodnog graničnog prijelaza s Republikom Slovenijom Mursko Središće. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine Domašinec ima 1710 stanovnika.

Keramički nalazi iz mlađeg željeznog doba pronađeni nedaleko od Domašinca ukazuju na postojanje naselja prije više od dvije tisuće godina. U vrijeme vladavine obitelji Zrinski naselje je bilo u sklopu vojvodata Novakovec, a na njegovu važnost u obrambenom sustavu na Muri ukazuje činjenica da su u neposrednoj blizini podignuti čardaci Zemeninzka, Nouaztrasa, Domasinzka i Kolikovina. U Domašincu je 1638. godine bilo 10 kućegospodara. Kao Domaschnitz naznačio ga je Giovani Giuseppe Spalla 1670. godine na zemljopisnoj karti Međimurja.

Turistička ponuda Domašinca uključuje edukativnu šetnju po Poučnoj stazi Murščak koja sa svojih 12 stajališta nudi iscrpne informacije o geografskim, gospodarskim, kulturno-povijesnim te eko sustavima toga kraja.