Čakovec – Csáktornya

tvrđava_Ledentu

Grad Čakovec je gospodarsko, administrativno i kulturno središte Međimurske županije. Geografski gledano, grad je smješten na razmeđi međunarodnih prometnih pravaca koji vode prema graničnim prijelazima s Mađarskom (Goričan 22 km) i sa Slovenijom (Mursko Središće 15 km, Trnovec 12 km). Od glavnog je grada Zagreba udaljen 90-ak kilometara. Sam grad Čakovec, bez prigradskih naselja te ostalih naselja u sklopu istoimene općine, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine broji 15 185 stanovnika.

Iako postoje podijeljena mišljenja o postojanju rimskog naselja Aquame na području današnjeg Čakovca, pouzdano se zna da je tu tijekom 13. stoljeća izgrađena drvena utvrda. Budući da ju je dao izgraditi grof Dmitar Čak, vrhovni dvorski sudac i palatin kralja Bele IV., smatra se da otuda potječe i sam naziv naselja koje će se kasnije oformiti oko utvrde.

Gospodarski i kulturni procvat Čakovca, kao i čitavog Međimurja, počinje vladavinom obitelji Zrinski u čiji posjed dolazi 1546. godine i ostaje sjedište obitelji narednih 150 godina. Tvrđava Čakovec u vrijeme Zrinskih ojačana je dodatnim graditeljskim aktivnostima te je postala jednom od najvažnijih u Međimurju, a paralelno je građena i raskošna četverokutna renesansna palača. Čakovečki je grad tako postao mješanac starog wasserburga i renesansne tvrđave. Danas jednostavno zvan Stari grad Zrinskih, spomenik je nulte kategorije te jedna od najznačajnijih znamenitosti ne samo Međimurja, već i kontinentalne Hrvatske općenito.

U vrijeme Zrinskih Čakovec je bio i važno trgovište. Grof Juraj IV. Zrinski svojom poveljom od 29. svibnja 1579. godine i davanjem privilegija stanovnicima podgrađa čakovečke tvrđave osigurao je razvitak Čakovca kao slobodnog trgovišta. Osim toga, u vrijeme Nikole VII. Zrinskog u Čakovec dolaze franjevci kojima su Zrinski financijski potpomogli da krenu s izgradnjom samostanskog kompleksa s crkvom sv. Nikole, završenih sredinom 18. stoljeća.

Iako su navedene znamenitosti najznačajnije u Čakovcu, turistička ponuda grada uključuje i Muzej Međimurja Čakovec, smješten unutar Starog grada Zrinskih, Memorijalnu zbirku Ladislava Kralja Međimurca te arhitekturu samog centra grada, primjerice secesijsku zgradu nekadašnjeg trgovačkog kasina. Od manifestacija koje se održavaju tijekom godine valja izdvojiti Međimurski fašnik, Ljeto u gradu Zrinskih te Porcijunkolovo.