Nastavak kulturno-turističke suradnje vezane uz obitelj Zrinski

U utorak, 17. listopada, u Muzeju Međimurja Čakovec održan je sastanak muzejskih djelatnika, zamjenice međimurskog župana Sandre Herman, čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača i direktora Turističke zajednice Međimurske županije Rudija Grule s izaslanstvom mađarskog grada Szigetvara koje je predvodio gradonačelnik dr. Peter Vass.

Uz čelnog čovjeka prijateljskog grada Szigetvara u izaslanstvu su bili ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu dr. Denes Sokcsevits, ravnateljica muzeja Kornelia Sojko Sinjkovic, akademski kipar Istvan Vanyur i prevoditeljica Aniko Der. Od strane Muzeja Međimurja Čakovec susretu su nazočili ravnateljica Maša Hrustek Sobočan, kustosice Branka Marciuš i Ana Šestak te voditelj marketinga Zlatko Bacinger.

Tema njihova susreta bila je unaprjeđenje kulturno-turističke suradnje te preispitivanje mogućnosti dinamičnijeg korištenja europskih fondova u cilju realizacije kulturnih projekata dvaju gradova i muzeja.

Gradonačelnik Vass osvrnuo se na dobru suradnju u dosadašnjim EU projektima “Jezici Zrinskih” i “Putovi Zrinskih” te prigodom obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke 2016. godine naglasivši kako bi se suradnja i međusobno usklađivanje kulturno-turističkih projekta trebali nastaviti kontinuirano i bez prekida.

Zamjenica župana Sandra Herman i gradonačelnik Stjepan Kovač podržali su suradnju dvaju gradova i muzeja te obećali pomoć Županije i grada Čakovca.

Zaključeno je da se se u narednom razdoblju usklade projekti na koje bi se dva grada i njihovi muzeji zajednički javljali na europske natječaje.  Sada slijedi podrobnije planiranje aktivnosti i investicija te pisanje zajedničke prijave. (Fotografije: Muzej Međimurja Čakovec, Međimurska županija.)

Stručna edukacija vezana uz turističke pakete „Putovi Zrinskih“

U četvrtak 9. lipnja 2016. u prostoriji MIC-a (Muzejsko informativnog centra) održana je stručna edukacija vezana uz turističke pakete „Putovi Zrinskih“.

U sklopu realizacije EU projekta „Putovi Zrinskih“ i turističkih paketa vezanih uz projekt ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec, mr.sc. Vladimir Kalšan održao je edukaciju za turističke vodiče Međimurske županije.
Duhovna i materijalna baština obitelji Zrinski od velikog je značaja u današnje vrijeme. Diljem Međimurja postoje lokacije koje su imale gospodarsku, obrambenu i kulturnu važnost u vrijeme Zrinskih u 16. i 17. stoljeću. Kompleks Staroga grada u Čakovcu s Muzejom Međimurja Čakovec ima primarnu ulogu za privlačenje turista koji konzumiraju kulturni turizam, a kroz turističke pakete „Puteva Zrinskih“ objedinjena je turistička ponuda Međimurja koja se želi učiniti prepoznatljivom te smjestiti na sam vrh turističke ponude sjeverozapadne Hrvatske.

Novosti i događanja – Projekt “Putovi Zrinskih”

Predstavnici projektnih partnera na uvodnoj konferenciji u Szigetváru

Uvodna konferencija projekta „Putovi Zrinskih“

U subotu 12. srpnja 2014. godine održana je na glavnom trgu u Szigetváru uvodna konferencija projekta „Turistička promocija tematskih putova obitelji Zrinski u prekograničnom području – Putovi Zrinskih“.

Projekt turističke promocije tematskih putova obitelji Zrinskih u prekograničnom području prvi je takve vrste na našem području i napisan je na temelju dugogodišnje suradnje između grada Čakovca i grada Sigeta. Glavni cilj projekta je izrada tematskih putova kroz koje će se moći istraživati povijest na području dviju regija i obitelji Zrinskih, prezentirati sadržaj posjetiteljima kroz uporabu visokih tehnologija na glavnim info točkama projekta te obilaziti područja uključena u tematski put. Partnerstvo će se temeljiti na zajedničkom istraživanju, očuvanju i prezentaciji kulturne baštine. Ovim EU projektom nastoji se etablirati Međimurje kao turističku destinaciju kako za domaće tako i za međunarodno tržište.

Predstavnici projektnih partnera, Szigetvári Várbaráti Kör, Muzej Međimurja Čakovec i Humán Innovációs Csoport Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, okupljene su građane Szigetvára uputili u projekt te predstavili planirane projektne aktivnosti.

Nakon predstavljanja projekta na trgu je održan kviz o povijesti Szigetvára, u kojem je ekipa iz Muzeja osvojila 2. mjesto te je otvorena izložba Jánosa Kapronczaya o sigetskim Bošnjacima. (Ana Šestak)

____________________________________________________________________________

Otvorenje Muzejskog informativnog centra

opening1

29.04.2015

U palači Staroga grada Čakovca 28. travnja u 18 sati bio je otvoren Muzejski informativni centar – MIC. Centar je bio zamišljen kao polazišna info točka projekta Putovi Zrinskih i centar informacija vezanih uz turističku ponudu Čakovca i Međimurja. Dodatni sadržaji uključivali su posjet samom Muzeju Međimurja Čakovec, suvenirnici i kušaonici pjenušca. Na taj način postignut je jedan dio revitalizacije turizma u Starome gradu, a Muzej je dobio na vidljivosti i bio je jedan od temeljnih razloga posjete.
U sklopu projekta Putovi Zrinskih izrađen je softver s kartom svih lokacija, radi lakše navigacije kroz projektno područje, te softver za info-kiosk sa svim osnovnim turističkim informacijama. Na predviđenih 17 lokacija u Međimurju postavljene su info-ploče koje su prenosive i na kojima se nalaze osnovne informacije o povijesti Međimurja u vrijeme vladavine obitelji Zrinskih.

____________________________________________________________________________

Obilazak tematskih putova Zrinskih

16. srpnja 2015.

U sklopu projekta Tematski putovi Zrinskih osmišljeni su turistički paketi (1-dnevni, 2-dnevni i 3-dnevni) u koje je uključen obilazak lokacija koje su na ruti u Međimurskoj županiji. U srijedu, 15. srpnja organiziran je prvi obilazak i prezentiran je sadržaj jednodnevnog paketa. Sudionici su bili predstavnici općina i gradova iz regije, turističkih zajednica, turističkih agencija, predstavnici Muzeja Međimurja te članovi projektnog tima koji su aktivno sudjelovali u provođenju projekta.

Sudionici su se okupili u Muzejsko-informativnom centru gdje je bio prezentiran projekt i što je dosad napravljeno, što je još u izradi te plan putovanja, a nakon toga razgledan je stalni postav Muzeja Međimurja Čakovca. Prvi dio puta bila je vožnja kroz Nedelišće, Gornji Kuršanec i Vulariju sve do Preloga. Na putu su pokazani najvažniji sadržaji na svakoj lokaciji povezani s obitelji Zrinski. U Prelogu su razgledani temelji kružne kule iz 15. stoljeća te crkva Sv. Jakoba. Slijedila je vožnja kroz Donji Vidovec, Donju Dubravu, Kotoribu, Goričan, Domašinec, Novakovec, Podturen sve do Murskog Središća gdje su sudionici obišli šetnicu uz rijeku Muru. Kroz Hlapičinu, lapšinu, Sveti Martin na Muri nastavio se put do Štrigove uz razgled centra Štrigove stiglo je vrijeme za ručak u vinskoj kući obitelji Kossi. Nastavak vožnje bio je kroz Lopatinec do Šenkovca gdje je razgledan mauzolej Zrinskih te kapela svete Jelene. Izlet je završen povratkom u Čakovec.

Uz ugodno društvo i upoznavanje baštine završio je prvi obilazak tematskih putova Zrinskih te će se uz povratne informacije program prilagoditi za daljnje korisnike.

tour2

tour1

tour3

____________________________________________________________________________

Završna konferencija i svečanost u čast Zrinskih

27.07.2015

Završna konferencija i svečanost u čast Zrinskih održana je u subotu, 25. srpnja 2015 s početkom u 18:00 u Muzeju Međimurja Čakovec. Događaj je organiziran u sklopu projekta „Putovi Zrinskih“ koji je sufinanciran iz fondova Europske zajednice. Nakon 16 mjeseci implementacije projekta, prezentirani su rezultati projekta, objašnjeno je što je sve napravljeno i kako je projekt unaprijedio turističku ponudu u Međimurskoj županiji i široj regiji. Konačna konferencija je bila organizirana kao press konferencija. Vodeći partner, Szigetvári Várbaráti Kör te također još jedan mađarski partner HICS – Humán Innovációs Csoport Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság prezentirali su aktivnosti koje su bile provedene u Mađarskoj i kakav je njihov utjecaj. MMČ – Muzej Međimurja Čakovec (glavni partner iz Hrvatske) je objasnio što je postignuto kroz projekt i kako je projekt unaprijedio turističku ponudu i kvalitetu života u Međimurskoj županiji. Svrha konačne konferencije i same svečanosti Zrinskih je prezentirati bogatu kulturnu baštinu regije. MMČ je pripremio zakusku na otvorenom u atriju Staroga grada. Uz zakusku nastupile su članice Ženske vokalne skupine Kulturno-umjetničke udruge „Veseli Međimurci“ iz Čakovca. Ovim događajem željeli smo zahvaliti svima koji su nam dali podršku u provedbi projekta i proslaviti naš uspjeh.

closing5

closing1closing3

closing2

closing4